Ah heerlijk, dat gevoel van nieuwe sokken om je voeten! Op de één of andere manier geeft het dragen van nieuwe sokken een extra fijn gevoel. Misschien is het doordat ze zo zacht aanvoelen of alleen al het idee dat ze net uit de verpakking komen. Toch is het beter om je sokken eerst een keertje te wassen voordat je ze draagt. Op die manier gaan de sokken vele malen langer mee. In deze blog leggen we je uit waarom én geven we je nog meer tips hoe jij zo lang mogelijk van je nieuwe sokken kunt genieten door ze juist te wassen. Want het gevoel van een gat in je sok is dan weer het laatste waar je aan wilt denken.


#1 Eerst wassen

Zoals je misschien wel weet worden sokken geweven. Om jouw favoriete sokken de juiste kleur te geven worden de garen eerst geverfd en vervolgens toegevoegd tijdens het weefproces. Ongewassen garen zijn erg glad (én dus ook zo lekker zacht), maar verschuiven daardoor extra snel en hebben een grotere kans om te krimpen of juist uit te zetten. Als je nieuwe sokken gelijk aantrekt zonder ze eerst te wassen is de kans groot dat bij de tenen of bij de hak extra snel kale of dunne plekjes ontstaan. Daarbij neemt garen dat nog niet gewassen is geen vocht op waardoor je sokken minder goed ademen.

Gooi die nieuwe sokken volgende keer dus liever eerst een keer in de wasmachine voordat je ze aantrekt. Tijdens die wasbeurt zullen de garen iets krimpen en meer in elkaar verweven. Zo worden je sokken sterker, krijg je uiteindelijk een beter pasvorm en verleng je de levensduur van je sokken aanzienlijk. Win-win!


#2 Donkere sokken en pluisjes

Liefhebbers van donkere, en dan met name zwarte sokken, herkennen het wel: Die vervelende pluisjes die tussen je tenen blijven zitten. Best irritant soms en helaas niet te voorkomen, maar gelukkig kun je dit wel verminderen. Draai je sokken eerst binnenstebuiten voordat je ze wast. Op die manier blijven de pluisjes niet in je sokken zitten. Met donkere, effen kleurige sokken gemaakt van badstof zijn pluisjes niet te voorkomen. Gemêleerde sokken hebben dit probleem niet doordat er twee verschillende garen met elkaar worden verweven. Om die reden zijn bijvoorbeeld wandelsokken altijd van een gemêleerd voetbed zijn voorzien.


#3 Het juiste wasmiddel

Om je zo lang mogelijk van je favoriete sokken te genieten kun je het beste kiezen voor vloeibaar wasmiddel. Wasmiddel in poedervorm zorgt er namelijk voor dat sokken stug en hard worden. Bovendien blijft er door wasmiddel in poedervorm vaak een stoffig residu achter in je sok doordat het poeder niet volledig oplost. Kies daarom liever voor een vloeibare variant.


#4 Wol wassen

Wollen sokken zijn heerlijk! De natuurlijke, dikke vezels van de sok zorgt ervoor dat je voeten altijd warm blijven en tegelijkertijd kunnen ademen. Om je wollen sokken schoon te maken kun je ze het beste wassen op een lage temperatuur. Dit omdat wol een materiaal is dat snel krimpt. Ook is het van belang dat je bij het wassen van je wollen sokken geen wasverzachter gebruikt. Wasverzachter zorgt er bij wollen items voor dat het gare als het ware wordt afgesloten en warmte niet meer kan reguleren. Wees dus lief voor je wollen sokken en was ze zachtjes zonder wasverzachter.